Individuele begeleiding

In de individuele begeleiding sta jij of jouw kind centraal.

Paarden zijn fantastische spiegels voor de mens. Omdat het vluchtdieren zijn staan hun antennes altijd gericht op signalen die ze uit de buitenwereld opvangen. Ze kunnen snel en helder reageren op dat wat ze ervaren. Zo vangen ze ook onze signalen op en hun reactie maakt duidelijk wat onze signalen eigenlijk zijn. En zo is de nabijheid van een paard een fijne en liefdevolle manier om naar jezelf te kijken.
 

Tijdens het intakegesprek formuleren we samen je hulpvraag en de lengte en frequentie van je leerpad. Daarna kiezen we in overleg het paard dat jou het beste kan begeleiden met je hulpvraag. Misschien is dat steeds hetzelfde paard, misschien werken we met meerdere paarden. Iedere keuze die we maken over het paard en hoe we gaan werken met het paard sluit aan op jouw unieke weg in je hulpvraag.

Er zijn verschillende mogelijkheden om het paard in te zetten als spiegel:

  • Verzorgen: tijdens de verzorging van je paard zul je het paard een halster omdoen, het paard borstelen en de hoeven schoon krabben. Je kunt door de verzorging contact maken met het paard, zijn warmte voelen en zijn reacties leren kennen. Maar ook het uitkrabben van een hoef kan voor een kind een grote stap zijn. Zelfstandig het zware been optillen, durven vast houden en uitkrabben zonder dat de hoef op je teen beland. Alleen al in de verzorging zijn er verschillende uitdagingen te vinden, stapje voor stapje zal je kind merken waar hij of zij tot in staat is.
  • Grondwerk: tijdens het grondwerk sta je naast je paard en communiceer je op basis van lichaamstaal. Het paard heeft snel door of je onzeker of angstig bent, onrustig of niet geconcentreerd, je de leiding neemt of afwachtend bent. Het paard reageert direct op jouw gedrag, hierdoor kom je je zelf direct tegen. Door jouw houding positief te veranderden, krijg je ook direct een positieve reactie van het paard. Dit werkt erg motiverend en verhelderend.
  • Rijden: tijdens het berijden van je paard kun je ervaren hoe licht en fijn de samenwerking met je paard kan zijn als er ontspanning, focus en contact is. Als je een goede connectie hebt, je in het hier en nu bent, kun je met je zit en ademhaling je paard de weg leiden. Maar ook kan een paard zijn eigen wil aan je tonen en je grenzen gaan testen. Ook een kind kan genieten van de warmte en de bewegingen van een paard. Door middel van gymnastische / acrobatische oefeningen op het paard gaat een kind zich steeds vrijer bewegen en groeit hun zelfvertrouwen op een speelse manier.


Het mooie van werken met paarden is dat ze geen enkel oordeel hebben over wie je bent en hoe je in elkaar steekt. Welk etiketje je ook hebt gekregen, voor de paarden maakt het niks uit. We werken binnen jouw specifieke mogelijkheden aan jouw specifieke doelen.

Iedereen is welkom bij ons. Het hele jaar door.

Met behulp van je paard, de warme zon en de vogels om je heen of modderlaarzen en frisse wangen in de winter, kunnen we jou een stap verder helpen in het ontvouwen van jouw unieke mogelijkheden.

Contact